O pivu

Pivo výrazné chuti s přirozeným obsahem vitamínů a minerálů.

Čím prospívá a proč jej pít: 

  •  kvasnicové pivo jako nápoj obsahuje 92% vody, čímž je vhodným doplňkem pitného režimu

  •  kvasnicové pivo má nižší kalorickou hodnotu (1500KJ/l) oproti limonádám, džusům a kolovým nápojům (cca 1700 - 2300KJ/l)

  • vhodná energetická skladba kvasnicového piva, tj. kombinovaný obsah jednoduchých cukrů (pro rychlé spalování) a pomalých cukrů (dextrinů) s dlouhou dobou uvolnění energie - cukry se nehromadí v těle a netloustneme

  • mírná konzumace kvasnicového piva redukuje riziko srdečních a cévních onemocnění (ischemické choroby srdeční, infarkt myokardu, cévní mozkové příhody - mrtvice, ischemické choroby dolních končetin)

  • mírná konzumace snížuje výskyt nádorových onemocnění z důvodu obsahu látek zvaných polyfenoly, flavonoidy a xantonolu, které mají antioxidační účinky pro lidský organismus

  • mírná konzumace zlepšuje funkci zažívacího traktu na základě obsahu oxidu uhličitého a hořkých látek z chmele

  • velmi bohatý zdroj vitamínu B - tiaminu, riboflavinu, pyridoxinu, niacinu, kyseliny listové, (pozitivně ovlivňují řadu metabolických procesů, funkci nervového systému)

  • vysoký obsah přírodních minerálů a stopových prvků (např. zinek, železo, fluor, měď, hořčík, fosfor, draslík, chrom) - jsou velmi potřebné pro činnosti lidského těla

  • látky z chmelového extraktu zpomalují uvolňování vápníku z kosti (vznik osteoporózy)

  • mírná konzumace zvyšuje vylučování žluči a tím pozitivně působí proti vzniku žlučových a močových kamenů

  • pro svůj obsah dusíkatých látek může sloužit jako doplněk při nízkoproteinové dietě

Jak nám může škodit a proč jej nepít:

  • pro výraznou chuť a pozitivní vliv na lidský organizmus hrozí riziko vzniku závislosti na denní konzumaci tohoto nápoje (denní doporučená dávka alkoholu - 40g pro muže, 20g pro ženy)

  • obsahem látek povzbuzujících chuť k jídlu vede k zvýšené konzumaci uzenin a tučných jídel (vznik tzv. „pivního mozolu")

Autoři statí:

  • kardiolog MUDr. Milan Šamánek

  • člen Analytické komise Evropské pivovarské konvence Ing. Vladimír Kellner, Csc.

  • president OBC - MUDr. Petr Mareček

  • předseda Českého svazu pivovaru a sladoven - Ing. Jan Veselý